Borta Bra men Hemma Bäst

Borta Bra men Hemma Bäst

fredag 10 oktober 2014

Vackra Själö

Själö kyrka som är i användning än i denna dag.
 
Det här inlägget kommer lite på efterkälken men höstbilderna är så fina att jag lägger upp dem i alla fall. Vi var på utfärd till vackra Själö förra veckoslutet och som alla Pargasbor vet är ju dess historia väldigt intressant ävenom den är grym. Hit skeppade man personer som hade spätelska och senare också sinnessjuka för att få bort dem från samhället. Och eftersom både spätelska och mentala sjukdomar ansågs vara Guds staff så gjorde man inga försök att bota sjukdomarna, utan de människor som skickades till Själö levde återstoden av sina liv här och återvände aldrig till sina hem.
 


De som förvisades till Själö skulle till och med ha med sej en likkista då de kom. Den förste spätelske kom hit redan 1622, då bodde de i små stugor uppe på backen bakom begravningsplatsen. Av stugorna finns numera endast lite stenar svar från husgrunden.

Mentalsjukshuset som idag används av Institutionen för Skärgårdshavsforskning vid Turun Yliopisto, om jag kommer rätt ihåg.

Mentalsjukhuset fungerade ända till 1960-talet som kvinnomentalsjukhus! Det är så väldigt vackert på Själö, lugnt och stilla och med en massa gamla fina byggnader. Men undrar hur det var att bo eller jobba här för några hundra år sedan. En massa olyckliga människor som levde hela sitt liv på en holme, totalt isolerade från omvärlden och inget hopp om att få återvända till sina familjer. Nog var livet grymt förr i tiden.
Träden på Själö är massiva, kunde bara beundra dem.

Och sist men inte minst, här är L och våran nya båt! Vi har bytt vår segelbåt mot en liten motorbåt eftersom det finns vissa familjemedlemmar som anser att vi inte kommer att segla nästa sommar med en bebis. Snyft, undrar hur mycket vi kommer att sakna vår Meriheppa nästa sommar...


 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar